V Švici bodo morali jastoge pred kuhanjem onesvestiti

Švicarska vlada je prepovedala uveljavljeno kulinarično prakso dajanja živih jastogov v krop in odredila, da jih morajo pred tem onesvestiti. Odločitev je sicer del sklopa zakonov za zaščito živali, ki bodo stopili v veljavo 1. marca.

Jastog

Jastoge bodo morali v Švici poslej usmrtiti na bolj human način. (Foto: iStockphoto)

Jastoge bodo morali tako v skladu z novimi zakoni pred kuhanjem v kropu bodisi šokirati z elektriko ali pa mehansko uničiti njihove možgane, je poročal švicarska radiotelevizija RTS.

Zagovorniki zaščite pravic živali in znanstveniki so prepričani, da jastogi in drugi raki zaradi svojega sofisticiranega živčnega sistema verjetno čutijo grozno bolečino, ko jih žive vržejo v vrelo vodo.

Švicarska vlada je med drugim tudi prepovedala, da se žive morske živali transportira na ledu ali v ledeni vodi, ampak jih je treba prevažati v njihovem naravnem okolju. Dodatno se bodo z novim zakonom borili proti nezakonitim psarnam, prepovedali pa so tudi naprave, ki psa avtomatično kaznujejo, če zalaja.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 31
jaka jaka 11.01.2018 19:34:22
Me prav zanima, koliko jastogov se bo v Švici pojedlo, če jim jih bodo dobavljali po novih merilih?? Prvi, ki ga bo pojedel, bo imel z internističnim oddelkom najbližje bolnišnice.
jaka jaka 11.01.2018 19:54:19
lep sestanek...
Več komentarjev