VIDEO: Mariborski kriminalisti v preiskavi trgovine z ljudmi ovadili devet fizičnih in eno pravno osebo

Mariborski kriminalisti so zaključili preiskavo suma trgovine z ljudmi, ki je bila v prvi vrsti povezana predvsem s prostitucijo in v kateri so sodelovali tudi z avstrijskimi varnostnimi organi. Identificirali so 56 žrtev kaznivega dejanja, ovadili pa devet fizičnih in eno pravno osebo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

S Policijske uprave (PU) Maribor so sporočili, da so mariborski kriminalisti v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi v torek, 14. novembra izvedli zaključno akcijo predkazenskega postopka, ki ga je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije ter ob mednarodni pravni pomoči avstrijskega tožilstva na območju Slovenije in ob tem identificirali 56 žrtev trgovine z ljudmi.

Kot je na novinarski konferenci v Mariboru potrdil Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, so policisti v zvezi z utemeljenim sumom storitve kaznivega dejanja trgovine z ljudmi ovadili devet fizičnih oseb in eno pravno osebo. O konkretnih oseb Munda ni želel govoriti.

Prostitutka

Mariborski kriminalisti so identificirali 56 žrtev trgovine z ljudmi. (Foto: iStock)

Kriminalisti PU Maribor so zoper osumljene več mesecev zbirali obvestila in zoper več osumljencev iz Slovenije in Avstrije izvajali prikrite preiskovalne ukrepe. Pri tem so slovenski varnostni organi aktivno in dobro sodelovali z avstrijskimi varnostnimi organi, so pojasnili na PU Maribor.

Gre za kriminalistično preiskavo, ki so jo vodili slovenski varnostni organi, k sodelovanju pa pritegnili tudi avstrijske varnostne organe.

Preiskava je potekala na širšem območju Maribora, Gradca, Beljaka in Dunaja, je povedal Munda. "Kriminalisti smo izvedli devet sklopov hišnih preiskav," je pojasnil Munda in dodal, da je bilo od tega v Sloveniji opravljenih šest sklopov hišnih preiskav zoper šest osumljencev in osumljeno pravno osebo, v Avstriji pa trije sklopi hišnih preiskav zoper dva osumljenca.

Na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku so po besedah Munde nato odvzeli prostost in pridržali štiri osebe. "Pripor smo nato odpravili, ko so prenehali razlogi za to," je še pojasnil kriminalist.

Robert Munda

Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor Robert Munda je pojasnil, da so v sklopu preiskave izvedli tudi devet sklopov hišnih preiskav.

Z zbranimi obvestili so kriminalisti ugotovili, da je hudodelska združba z izvrševanjem kaznivih dejanj trgovine z ljudmi novačila, nastanjala in v erotično masažnem salonu v Mariboru izkoriščala dekleta iz 11 različnih držav. Nekatera dekleta so periodično selili med več javnimi hišami v Avstriji in v erotično masažni salon v Maribor, hudodelska združba pa jih je izkoriščala vse od marca 2016 naprej.

S kriminalistično preiskavo so  kriminalisti identificirali 56 žrtev trgovine z ljudmi: 18 Romunk, 18 Madžark, devet Slovakinj, štiri državljanke Dominikanske republike, ter po eno Venezuelko, Španko, Portugalko, Filipinko, Poljakinjo, Slovenko in Bolgarko.

V postopek naj bi bil vpleten tudii nekdanji mariborski politik in podjetnik Gregor Jager, ki pa je v četrtek zanikal kakršno koli vpletenost v trgovino z ljudmi. Jager zatrjuje, da je vedno posloval zakonito, z domnevno prostitucijo, ki naj bi jo izvajali v prostorih v njegovi lasti, pa da nima nič.

Po poročanju časnika Večer so se torkove hišne preiskave tako nanašale na posle v zdaj že zaprti Hiši erotike v Melju. Glavni organizator domnevnega nezakonitega početja naj bi prihajal iz sosednje Avstrije.

Kazenska ovadba tudi zaradi prepovedanega prehajanja meje

Mariborski kriminalisti bodo na pristojno državno tožilstvo prav tako podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve nadaljevanega kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. 

Člani hudodelske združbe so na območju Kitajske in Bangladeša zbirali ljudi za nezakonito preseljevanje ter jih zaposlili na območju držav Zahodne Evrope, to je izven Republike Slovenije.

Kot je pojasnil Robert Munda, so z zbranimi obvestili kriminalisti namreč ugotovili, da sta "dve fizični in ena pravna oseba s sostorilci iz Kitajeske, Bangladeša in Nemčije preslepili pristojne organe glede namena prestopanja meje tujcev". Po njegovih besedah so za državljane tretjih držav (Kitajske in Bangladeša) pridobivali enotna dovoljenja za prebivanje in delo in tako s preslepitvijo pristojnih organov organizirali nezakonito preseljevanje tujcev, ki drugače ne bi izpolnjevali pogojev za pridobitev dovoljenj in vstop v Republiko Slovenijo.

"Njihov namen namreč ni bil zaposlitev delavcev v Sloveniji, kjer takšnih kadrov primanjkuje, pač pa v drugih državah Evropske unije, kjer so z njihovim delom pridobili večjo premoženjsko korist," je še izpostavil Munda.

Varilec

Hudodelska združba je preslepila pristojni organ glede pravega namena vstopa teh delavcev na ozemlje Republike Slovenije, saj njihov namen ni bil zaposlitev delavcev na območju Republike Slovenije, kjer teh poklicev primanjkuje, ampak v drugih državah Evropske unije, kjer so z njihovim delom pridobili večjo premoženjsko korist. (Foto: POP TV)

Gre predvsem za varilce, za katere so pridobivali enotna dovoljenja za prebivanje in delo brez kontrole trga dela, saj  je  navedeni poklic naveden v Odredbi o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela in Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje izda soglasje brez preverjanja pogoja, da v evidenci zavoda ni domačih brezposelnih oseb oziroma oseb, ki so glede pravic do zaposlitve, izenačeni z državljani Republike Slovenije.

Z do sedaj zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da so na ta način pridobili dovoljenja za delo v Sloveniji za 16 tujcev, so še pojasnili kriminalisti.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 39
unfuckingbelieveable 19.11.2017 11:31:59
Slovenija je en sam kupleraj. Ljudstvo se pusti Cerarjevi bratiji onegaviti v glavo, popolnoma zastonj; ženske pa so vsaj nekaj zaslužile...
Več komentarjev