Slovenska podjetja spet tarče goljufov, ki pa so tokrat ostali praznih rok

Gorenjski policisti so bili obveščeni o treh poskusih spletne prevare. Prevaranti so zlorabili elektronsko komunikacijo slovenskih podjetij in od finančnikov v podjetjih zahtevali prenakazilo večje vsote denarja na račun v tujini. K sreči so se zaposleni z odgovornimi prej posvetovali o zahtevku in tako preprečili oškodovanje.

spletna goljufija

Iz direktorjevega elektronskega naslova na računovodstva podjetij prihajajo nenavadna elektronska sporočila z navodili o hitrem nakazilu več tisoč evrov na račun v tujini. (Foto: Thinkstock)

S Policijske uprave Kranj so sporočili, da so prejšnji teden obravnavali tri prijave poskusa spletne prevare z lažnimi sporočili direktorja. Gre za tako imenovano direktorsko prevaro oziroma ’CEO fraud’. Zaznali so primere ponarejenih elektronskih sporočil s podpisom direktorja, ki so ciljali na računovodje oziroma finančnike v družbi, da bi izvedeli določeno plačilo oziroma prenakazilo denarja. Do nakazila ali prenosa denarja ni prišlo, ker so se zaposleni znotraj organizacije z odgovornimi prej posvetovali o zahtevku. V vseh treh primerih je šlo za višje zneske, še sporočajo policisti.

Storilci lahko podatke pridobijo iz javno dostopnih virov in na podlagi teh informacij potem ponaredijo zahtevek za plačilo in podatke o pošiljatelju ter zahtevajo določeno transakcijo.

Policija svetuje, da naj zaposleni v organizacijah ravnajo previdno in naj se pred izvedbo transakcij prepričajo oziroma pri odgovornih osebah še pred nakazilom preverijo, ali so naročilo res podali oni. Priporočljiva je tudi uporaba instrumenta verifikacije zahtevkov za plačila s strani odgovornih oseb, še svetuje policija.

Več o teh spletnih prevarah pa na strani centra SI-CERT, kjer so podobne prijave obravnavali že v letu 2016 in se vsake toliko časa znova pojavijo.

 

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 9
 
flojdi 12.02.2018 19:30:52
. hudo. da so se zaposleni posvetovali z ODGOVORNIMI. TA ZMAGA,,ej
Več komentarjev