VIDEO: Betonska konstrukcija lakirnice v Hočah že stoji, občanom predstavili potek del

V Hočah so že postavili betonsko konstrukcijo nove Magnine lakirnice, in to mesec dni po izdaji gradbenega dovoljenja. Nasprotniki kritizirajo hitro gradnjo. Predstavniki občine in družbe Magna Steyr pa so občanom predstavili potek del in odgovarjali na njihova vprašanja.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V samo mesecu dni od izdaje gradbenega dovoljenja že stoji betonska konstrukcija nove Magnine lakirnice v Hočah. Nasprotniki so do hitre gradnje kritični. 

V Kulturnem domu Hoče pa so se zbrali predstavniki družbe Magna Steyr, Občine Hoče-Slivnica in družbe Pomgrad na javni predstavitvi projekta. 150-milijonska investicija naj bi v prvi fazi prinesla okoli 400 delovnih mest. 

Na predstavitvi se je zbralo okoli 150 prebivalcev, predstavniki občine in družbe pa so odgovarjali na njihova vprašanja v zvezi z gradnjo, s tem povezanimi vplivi na njihovo življenje in začetkom poslovanja, ki je predviden za marec 2019.

Prvi mož bodočega slovenskega obrata David Adam je med drugim dejal, da jim je bilo vreme v prvem mesecu pripravljalnih gradbenih del zelo naklonjeno, srečo pa so imeli tudi pri izbiri partnerjev, ki skrbijo za gradnjo.

Ob tem je napovedal, da bodo že v kratkem v prostorih nekdanjega Stavbarja odprli informacijsko pisarno, kjer bodo njihovi predstavniki ves čas gradnje vsak petek med 13. in 14. uro občanom na voljo za morebitna vprašanja in pobude.

Njegov sodelavec Damjan Ozmec je podrobneje predstavil terminski načrt, ki kljub enomesečni zamudi pri pridobivanju okoljevarstvenega soglasja ostaja nespremenjen. Takoj po tem so se namreč lotili pripravljalnih del in uradno odprli gradbišče.

V času gradnje bodo tudi izvedli postopek pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja, pri katerem se že zdaj zavedajo, da bo dolgotrajen. Trenutno so v fazi pridobivanja dokumentacije, vloga naj bi bila pripravljena do konca novembra.

Poskusno obratovanje že prihodnje leto

Groba gradbena dela bodo zaključili predvidoma konec aprila naslednje leto, ko bodo začeli montažo lakirnice. Že oktobra naj bi pričeli s poskusnim obratovanjem, serijsko proizvodnjo in s tem uresničitev obljube o zaposlitvi prvih 400 ljudi pa načrtujejo za 1. marec 2019.

Za gradbena dela bo poskrbel Pomgrad, za strojne instalacije ptujsko podjetje Tamis, za električne instalacije pa eno od avstrijskih podjetij. Sicer pa je na gradbišču trenutno po Ozmecovih besedah več kot 40 slovenskih podjetij z več kot 250 delavci.

Po zagotovilih direktorja projektantskega podjetja Biro Biro Uroša Roškerja so se pri pripravi projekta veliko posvetili okoljskim vprašanjem, saj gre za vodovarstveno območje. Vse skupaj je, kot je dejal, zasnovano tako, da nobena tekočina v primeru neželenega iztoka nevarnih snovi ali ob sproženju protipožarnega sistema ne more nenadzorovano zapustiti območja tovarne, saj so vse talne površine vodotesne.

Gradbišče Magne v Hočah

Betonska konstrukcija bodoče lakirnice Magne že stoji. (Foto: Jana Ujčič)

Investitorji zagotavljajo tudi nadzor prevoza zemljine na območja, kjer bodo poskrbeli za nadomestna kmetijska zemljišča. Čeprav se zavedajo, da v času gradnje brez vplivov na okolje ne bo šlo, bodo z vsemi ukrepi skušali zagotoviti, da bo ta čim manjši.

Med krajani je bilo na koncu največ vprašanj namenjenih županu Marku Soršaku. Med drugim so na svoje težave opozorili prebivalci hiš na območju, ki je predvideno za drugo fazo investicije. Ti so za zdaj za odkup svojih nepremičnin dobili po njihovem mnenju sramotne ponudbe, a jim je župan danes zagotovil, da gre šele za začetek postopka, ki bo trajal še nekaj časa, zato je prepričan, da bodo na koncu zadovoljni vsi.

"Enako je bilo tudi z lastniki kmetijskih zemljišč, s katerimi smo se morali sestati kar nekajkrat, na koncu pa smo vendarle našli dogovor," je dejal Soršak, ki konkreten ni želel biti niti glede usode Rogoškega gozda v naslednji fazah, ko bo treba za širitev proizvodne cone zagotoviti nova nadomestna kmetijska zemljišča, krajani Rogoze pa se bojijo, da bi te znova pridobili s sekanjem njihovega gozda.

Kot je dejal, so konec oktobra s predstavniki kmetijskega in gospodarskega ministrstva govorili o prvih rešitvah glede nadaljnjih faz. Naslednjič naj bi se srečali še ta mesec, ob tem pa so se sestali tudi z župani štirih občin, ki imajo na voljo zemljišča, a teh ne želi izpostavljati do zaključka pogovorov. Je pa vesel, da so predstavniki države v zadnjem času večkrat javno zagotovili, da njihovega gozda ne bodo več sekali.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 86
 
bigbooss 09.11.2017 10:48:00
Poceni delovna sila, za 600 eur na mesec v slo se Avstrijcem splača, ker v Avstriji je neto plača 2000...Zato hočejo slo
PazTir 09.11.2017 10:54:00
Alo, veliki šef, odpri firmo in svojim zaposlenim izplačuj 2k€ plače. Nihče ti tega ne more preprečiti. Dokaži, da nisi slabši od jodlarjev.
nikhrast 09.11.2017 14:44:21
Seveda, ravno Slovenijo izkorišča Magna, ima pa okoli 160 tisoč zaposlenih, pa v 29 državah po svetu.
Fifi 24 09.11.2017 20:27:11
bosek koliko je plača v A ?? Hahaha daj zmanjšaj dozo karkoli že konzumiraš..če ni že prepozno
pedritsegonita 10.11.2017 18:23:37
V Avstriji v Magni slovenci zaslužijo med 2000 in 2200 € BRUTO. Potem pa še računat, da je v tem znesku prevoz in malica pa 3 ure dnevno, ki ti grejo.
Fifi 24 10.11.2017 18:47:48
ped.... tako je delavec v magni čez mejo dobi ca 1300/1400 EUR neto +13+ božičnico torej 14 plač a brez malice in prevoza in to je to ali drugače če dobiš v Hočah okrog 1000 EUR si ob kpl kalkulaciji na istem
nikhrast 12.11.2017 16:29:38
V Evropi so mesečne plače še popularne, drugje se plača na uro, potem pa ekstra za nadure, vikende in praznike. Tako je težko primerjati plače. Za božičnico ali 13. plačo folk v Severni Ameriki sploh ne ve, plače pa vsake dva tedna, bonus pa more biti vpisan v pogodbo.
Več komentarjev