VIDEO: Posnetki Snežiča postavljajo na laž: Je pri SDS-ovem najemu posojila pri Đuđićevi posredoval Janšev sojetnik?

32-letna bosanska odvetnica Dijana Đuđić je SDS posodila 450.000 evrov. S posojilom je sprožila vrsto dvomov o izvoru denarja. Pri njej si je več sto tisoč evrov izposodil tudi Slovenec, ki pravi, da je z njo stopil v stik prek prijateljev. Đuđićeva naj bi denar nakazovala iz računa pri NKBM, ki pa ji ga je banka zaprla, ker menda ni pojasnila izvora denarja.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Dijana Đuđić

Dijana Đuđić naši državi dolguje od 30 do 50 tisoč evrov, zato preseneča, da ima dolžnica toliko denarja za posojila. (Foto: POP TV)

Dijana Đuđić, ki je stranki SDS posodila 450.000 evrov, ni prvič posodila denarja Slovencu. Novinar 24UR je govoril z moškim, ki mu je Duđićeva posodila precejšnjo vsoto denarja. Stik z njo je navezal prek prijateljev. Zanikal je, da bi bil povezan z Rokom Snežičem. Kot pravi, ga niti ne pozna. Đuđićine prijatelje pozna že 15 let, še iz časov, ko se je hodil zabavat v BiH. Nje osebno vse do podpisa kredita ni poznal. Na vprašanje, s čim se 32-letnica ukvarja, je dejal, da se mu zdi, da je odvetnica in da ima odvetniško družbo v BiH. Ko je dobil njen kontakt, je stopil v stik z njo, se dogovoril za posojilo, ona pa je prišla v Slovenijo z vsemi pogodbami, da sta uredila kredit, pojasnjuje. Nikoli je ni vprašal, od kod ji denar, pravi moški, ki želi ostati anonimen. Prepričan je, da je denar posodila več Slovencem.

Siol poroča, da je 32-letnica denar posojala propadlim slovenskim podjetnikom. Omenja dve imeni, skupaj pa naj bi Đuđićeva med lanskim avgustom in decembrom v Sloveniji posodila za najmanj 1,64 milijona evrov denarja.

Kdo laže?

Đuđićevo in SDS bi lahko povezoval prav doktor davčnih utaj Rok Snežič, ki sicer trdi, da je ne pozna, a se je, kot kaže, zlagal. Vedno več je namreč dokazov, da sta se večkrat srečala. Še več. Očitno sta prijatelja. Pridobili smo fotografijo (hranimo jo v uredništvu in je zaradi zaščite vira ne bomo objavili), ki je bila posneta na rojstnem dnevu Đuđićeve v restavraciji Stara Ada v Banjaluki in na kateri je poleg nje še Snežič. Vprašanje, ali je pri najemu SDS-ovega posojila posredoval Snežič, ki je bil Janšev sojetnik na Dobu, je tako povsem na mestu. Janša to sicer zanika. Trdi namreč, da je SDS do Đuđićeve prišel prek podjetja Nova obzorja, ki izdaja strankarski časopis Demokracija.

Grafika - potovanja Đuđićeve in Snežiča

(Foto: POP TV)

Imamo pa tudi podatke, da sta Snežič in Đuđićeva v BiH skupaj vstopila 7. aprila lani na mejnem prehodu Rača, na mejnem prehodu Gradiška pa 23. septembra in 7. decembra lani, torej slaba dva tedna pred podpisom posojilne pogodbe s SDS.

Nekdanja misica Sabina Remar je 3. decembra lani na družbenih omrežjih objavila fotografijo, na kateri sta v ozadju za skupno mizo Janša in Snežič, z njima pa sedi rjavolaska. Bi lahko to bila 32-letna bosanska odvetnica?

Denar posojala s slovenskih računov

Že včeraj je Janez Janša o posojilu dejal, da ga je Đuđićeva stranki nakazala s slovenskega bančnega računa, ni pa povedal, pri kateri banki ima odprt račun. Siol poroča, da je denar posodila še vsaj dvema Slovencema, in sicer skupaj več kot 1,1 milijona evrov, denar pa naj bi jima nakazala z računa, odprtega pri banki Nova KBM. A SDS očitno ne s tega računa, saj naj bi bil ta račun že zaprt. V Sberbanki nam niso želeli razkriti, s katerega računa je bil stranki SDS, ki ima pri njih odprt račun, nakazan denar. 

Račun naj bi ji zaprli, ker ni pojasnila izvora denarja

Po Večerovih neuradnih informacijah so pri Novi KBM račun Đuđićevi zaprli že pred meseci, pozno poleti oziroma zgodaj jeseni. Račun naj bi bil zaprt, ko je v medijih odmevala novica, da je Nova KBM zaradi neustreznega sistema preprečevanja pranja denarja pod drobnogledom Banke Slovenije, ki je banki z odločbo odredila tudi sprejem ustreznih ukrepov, s katerimi bi odpravili pomanjkljivosti, ki so bile ugotovljene že v času uprave Aleša Hauca. Banka je namreč poostrila pogoje za poslovanje tujih državljanov in okrepila nadzor nad potencialno sumljivimi transakcijami, zlasti tistimi, ki prihajajo iz držav, ki so opredeljene kot bolj tvegane, poroča Večer, ki dodaja, da so neuradno izvedeli, da Đuđićeva ni ustrezno pojasnila izvora denarja, ki je prihajal na njen slovenski račun. Vprašanje torej ostaja, s katerega računa je torej Đuđićeva nakazala SDS denar? 

Vpletena v več spornih poslov

Po sledeh Dijane Đuđić se je podala tudi naša novinarska ekipa. Med obiskom Prijedora je ekipo lokalna policija odpeljala na zaslišanje, a jo je po zaslišanju izpustila. Več o tem pa v oddaji Svet na Kanalu A in v oddaji 24UR.

Od kod Đuđićevi denar, ni znano. Prav tako ni veliko znanega o njeni poslovni dejavnosti, ki vsekakor ni takšna, da bi lahko upravičila takšne zneske. Bosanska odvetnica iz Prijedorja je vpletena v več spornih poslov, enega preiskuje Policijska uprava Celje. Sumijo namreč, da je Družba ŽML, ki je bila pred stečajem v lasti Đuđićeve, utajila za 305.000 evrov davka na dodano vrednost. Podjetje je danes v stečaju, za njim in poslovnimi listinami pa so se izgubile vse sledi.

Policija bo sporni kredit preverila

Ker je njeno posojilo stranki SDS zelo vprašljivo, ima namreč neverjetno ugodno obrestno mero (dvoodstotno), prav tako je zavarovano s premoženjem, ki je precej nizko glede na znesek, hkrati pa je posojilo najela politična stranka, smo na Generalni policijski upravi preverili, ali je bila morda v povezavi s kreditom SDS obveščena o morebitnih nepravilnostih, kjer pa so pojasnili, da kriminalisti s tem niso bili seznanjeni. "Bo pa v nadaljevanju obstoječe informacije policija (op. av.) preverila v smislu preveritve obstoja morebitnih razlogov za sum, da je bilo v konkretnem primeru storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti," so še sporočili policisti.

Več o spornem posojilu, odzivu stranke SDS in mnenju računskega sodišča v članku z naslovom 32-letna Dijana Đuđić, ki je Janševi SDS posodila 450.000 evrov, je tudi znanka razvpitega Roka Snežiča.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2023
 
maršdelat 13.01.2018 22:11:53
Ivan J.J. je car, pa kva ta tip ne obvlada (guns and roses), ....., k bo repat znal, ga bom volit dal........
Več komentarjev