Inštruktor vožnje prejemal podkupnine: do 600 evrov za 'hitrejšo' pot do izpita

Na območju Celja so ovadili inštruktorja vožnje, ki naj bi od kandidatov prejemal denar v zameno za "hitrejšo" pot do izpita. "Zaračunaval" je od 25 do 600 evrov, v zameno pa ponarejal dokumentacije in uredil, da so se kandidati izognili teoriji in tudi delu praktičnega usposabljanja. Po naših neuradnih informacijah naj bi šlo za učitelja vožnje Ivana Sojča. Ovadeni so tudi vsi kandidati, ki so dajali podkupnino.

Šola vožnje

Učitelj vožnje je prejemal podkupnine v zameno za hitrejšo pot do vozniškega izpita. (Foto: iStock)

Celjski kriminalisti so v predkazenskem postopku zaključili s preiskovanjem sumov storitev več korupcijskih kaznivih dejanj. Med preiskavo so zbirali obvestila, dokaze in opravili hišne preiskave na območju Policijske uprave Celje.

Ugotovili so, da je učitelj vožnje in teorije v eni izmed šol vožnje na območju Celja med letoma 2016 in 2017 od kandidatov za vožnjo zase zahteva in sprejema nedovoljene nagrade. Od kandidatov je prejemal gotovino v višini od 25 do 600 evrov, so sporočili iz PU Celje. Kot protiuslugo jim je uredil vpis v šolo vožnje, neupravičeno pridobil evidenčni karton vožnje, s ponarejanjem poslovne dokumentacije pa uredil, da kandidatom ni bilo treba biti prisoten na obveznem teoretičnem programu usposabljanja. Poleg tega je uredil, da bodočim voznikom ni bilo treba v celoti izvesti predpisanega praktičnega dela usposabljanja. 

Celjski kriminalisti so v omenjenem primeru na pristojno državno tožilstvo podali kazenske ovadbe proti desetim fizičnim in eno pravno osebo. Skupno so podali petnajst kazenskih ovadb s področja korupcije in druge gospodarske kriminalitete. 

Po naših neuradnih informacijah gre za avtošolo B&M Krajnc iz Celja, ovaden pa naj bi bil učitelj vožnje Ivan Sojč. Med ovadenimi naj bi bili tudi vsi kandidati, ki so dajali podkupnine. Šlo naj bi za kandidate, ki so ponovno opravljali izpit, po tem, ko so ga zaradi predhodnih prometnih prekrškov izgubili. Poleg ovadbe jim so jim kriminalisti odvzeli tudi na nezakonit način pridobljena vozniška dovoljenja.  

"Glede na dejstvo, da obravnavana zadeva zajema tudi področje preventive in varnosti v cestnem prometu, pravil in pogojev za udeležbo voznikov v cestnem prometu, s spoštovanjem katerih se v večji meri pripomore k zagotavljanju varnosti v cestnem prometu, so kriminalisti o ugotovljenih hujših kršitvah s področja izvajanja strokovnosti, kakovosti in zakonitosti obvestili pristojno Javno agencijo RS za varnost prometa," so še sporočili iz PU Celje. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 164
kaj pa pol 14.01.2018 12:49:34
pravilno vse kaznovat tisti ki so mu pa plačevali pa da nikoli več ne morejo opravlat izpita .
Več komentarjev