Pritožba Jureta Cekute zavrnjena, moral bo v zapor. A ne še ...

Po več mesecih je višje sodišče odločilo: pritožba obrambe Jureta Jurčka Cekute, pravnomočno obsojenega v zadevi Patria II, je zavrnjena zaradi neutemeljenosti. To so za POP TV uradno potrdili tako višje kot okrožno sodišče v Ljubljani, pa tudi oba zagovornika Cekute, tako Janko Jerman (Slovenija) kot Duško Tomić iz BiH.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Iz odgovora okrožnega sodišča je jasno, da so z zavrnjeno pritožbo odpadli razlogi glede dvoma o izvršljivosti (obsodilne) sodbe. A ker je obramba Jureta Cekute naknadno vložila še dopolnitev pritožbe na sicer že zavrnjeno prošnjo za odlog izvršitve kazni zapora, mora višje sodišče zdaj odločiti še o tem. Zadevo so v odločanje prejeli danes.

Jure Cekuta

Zdravstveno stanje Jureta Cekute gre po odvetnikovih besedah na bolje, a zelo počasi. (Foto: POP TV)

Vse to pomeni, da sodišče Cekute, ki sicer ostaja v bolnišnici v Celju, še vedno ne more znova pozvati za rešetke. Po mnenju odvetnikov bo pa zdravstveno stanje Cekute pri odločitvi ključno. 

Medtem mirujeta njegovi zahtevi za politični azil in državljanstvo v Bosni in Hercegovini. Kamor ga - po mnenju Tomića - več niti ne bo. "Ker bo, bojim se, imel trajne, dosmrtne težave z zdravjem," pravi Tomić. Še vedno za vse - tudi zdravstvene - zaplete pri Cekuti krivi pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča oziroma izjavo, da bo izvršitev kazni veljavna tudi po 30 letih. "Človek se bori za življenje, vi pa zdaj pritožbo tako hitro rešite," pravi Tomić. A odločanje je trajalo dolgo. Več mesecev.

Koliko bo trajalo tokratno - o novi pritožbi -, ni jasno. A Tomić vztraja: "Nobeno sodišče na svetu ne bi šlo naprej s postopki, dokler se ti zapleti ne rešijo. Vidite, v Sloveniji se pa vmes sprejemajo sodne odločitve." Še vedno verjame, da bo zahteva za varstvo zakonitosti vse spremenila. O tej zahtevi, ki sicer ne zadrži izvajanja zaporne kazni, namreč po navedbah odvetnika sodišče še ni odločilo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 86
 
Jožajoža 18.01.2018 21:19:41
ti nisi baučar. tebi janša ne stoji zadaj. ti boš sedal zaradi barabij janše.
Več komentarjev