V javnih lekarnah bodo stavkali, zato bodo zaprte med 10. in 13. uro 

Farmacevti v javnem sektorju se soočajo s preobremenjenostjo, saj jih je premalo, opozarjajo v sindikatu Sifarm. En farmacevt v Sloveniji v povprečju na leto izda 27.000 receptov, v Evropi pa je letno povprečje na farmacevta 14.000 izdanih receptov. Od države zahtevajo ustrezno plačilo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

''Lekarniški farmacevti so v Sloveniji obremenjeni skoraj dvakrat toliko kot farmacevti drugod po Evropi,'' je poudaril predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije (Sifarm) Damir Domjan.

Lekarna

Stavkali bodo tudi v javnih lekarnah. (Foto: Thinkstock)

Tako se stavki 24. januarja pridružujejo tudi farmacevti javnih lekarn, in sicer naslednjo sredo bodo lekarne med 10. in 13. uro zaprte, nujna zdravila pa bodo izdajali v okvirih dežurstva.

Domjan je izpostavil tri poglavitne težave, s katerimi se soočajo farmacevti v javnem sektorju: preobremenjenost in premajhno število farmacevtov, dejstvo, da Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) ne pokriva lekarniške službe v zakonsko določenem obsegu, in to, da farmacevti prejemajo prenizke plače glede na izobrazbo, odgovornost in zahtevnost opravljenega dela.

Po podatkih sindikata pri nas en farmacevt izda povprečno 13.000 receptov na leto več kot en farmacevt v drugih državah Evropske unije, saj en farmacevt v Sloveniji v povprečju na leto izda 27.000 receptov, v Evropi pa je letno povprečje na farmacevta 14.000 izdanih receptov. 1143 trenutno zaposlenih farmacevtov v Sloveniji ima torej slabše delovne standarde od povprečja Evropske unije.

Za kakovostno delo farmacevtov ne zadošča le poznavanje zdravil, njihovih lastnosti in medsebojnega delovanja, ampak je nujno tudi dobro poznavanje smernic zdravljenja bolezni in samozdravljenja. Odgovornosti farmacevta in zdravnika so primerljive, so poudarili v sindikatu. Farmacevti so nosilci lekarniške dejavnosti, tako kot so nosilci zdravstvene dejavnosti zdravniki in tako kot tudi zdravniki nosijo kazensko odgovornost.

V sindikatu zato od države zahtevajo: priznanje standardov in normativov, plačilo, ki ustreza višini njihove izobrazbe, zahtevnosti in intenziteti dela ter predvsem odgovornosti na delovnem mestu in plačilo vseh storitev s strani ZZZS.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 140
 
Adolph 18.01.2018 10:25:59
Kar ste Slovenci najraje prevzeli od kapitalisticnega sistema je stavkanje, . . . . . .zalostno . . . . . . .
Več komentarjev