Denarna kazen voznikov ne odvrne od telefoniranja. Jih bodo kazenske točke?

Agencija za varnost prometa tudi letos organizira akcijo, s katero opozarja na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Ob tem se zavzema tudi za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju voznikov, ki telefonirajo. V Sloveniji med vožnjo, kljub prepovedi, mobilnik uporablja kar 75 odstotkov voznikov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Agencija za varnost prometa bo v sodelovanju s policijo od 15. do 28. januarja vodila in koordinirala vseslovensko akcijo, v kateri bodo voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Ob tem se bodo zavzemali tudi za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju voznikov, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Zakonodaja določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav – maske, slušalke in telefona – tako, da bi zmanjševale njegovo slušno in vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Kljub prepovedi med vožnjo telefonira kar 75 odstotkov voznikov

Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se namreč zmanjšuje zbranost voznika in njegova pozornost na dogajanje na cesti in v njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije z okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov. A kot kaže raziskava Agencije za varnost prometa, med vožnjo, kljub prepovedi, mobilni telefon uporablja kar 75 odstotkov slovenskih voznikov.

telefoniranje med vožnjo

Telefoniranje med vožnjo je nespametno, zmanjšuje tudi zbranost. (Foto: Thinkstock)

Številne študije in znanstveni eksperiment, ki jih je lani z nevroznanstveniki opravila agencija, dokazujejo, da mobilni telefon na voznika vpliva negativno. Vozniku se namreč poslabša reakcijski čas, zavorni čas pa je daljši. S telefonom v roki tudi počasneje zaznava prometno signalizacijo in se nanjo slabše odzove. Zaradi uporabe mobilnega telefona je tudi večje tveganje pri odločitvah. Slednje ne velja le za voznike motornih vozil, temveč tudi kolesarje. 

A tudi prostoročno telefoniranje ni varno. Tuje raziskave kažejo, da je tudi uporaba prostoročne opreme med vožnjo pomemben dejavnik odvračanja pozornosti voznika.

Če voznik telefonira med vožnjo, je tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS pa voznik kar štirikrat manj časa gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.

Agencija se zavzema za strožjo zakonodajo

Lani je policija voznikom izdala 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo in 3161 opozoril, kar je enkrat več kot leta 2016.

Prostoročno telefoniranje v vozilu

Tudi prostoročno telefoniranje odvrača pozornost. (Foto: Thinkstock)

"Ključno sporočilo, ki ga želimo posredovati voznikom in voznicam, je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS. Če uporabljamo mobilni telefon med vožnjo, je naša pozornost na cesto zmanjšana, in tako ogrožamo sebe in druge. Kljub temu da gledamo, naši možgani ne vidijo," je povedal Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

Problematika uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ostaja ena izmed prednostnih nalog agencije, kjer se bodo še naprej zavzemali za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev. Po njihovem predlogu bi uporaba mobilnega telefona med vožnjo veljala za hujši prekršek, za katero bi kršitelj poleg 250 evrov denarne kazni dobil tudi tri kazenske točke. 

Med akcijo bo tudi medijska kampanja, s katero bodo širšo javnost ozaveščali o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, policija pa bo izvajala strožji nadzor.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 129
 
Angelski 13.01.2018 20:03:14
referendum za znižanje plač agenciji za varnost prometa
Več komentarjev