Eksplozivna knjiga: Melania je po Trumpovi izvolitvi jokala, a ne od sreče. Trump: Bannonu se je zmešalo

Ogenj in bes: Znotraj Trumpove Bele hiše je naslov eksplozivne knjige izpod peresa novinarja Michaela Wolffa, ki ga je z informacijami založil Steve Bannon, (nekdanji) Trumpov zaveznik. Sočnosti v njej ne manjka, zato Trump z izdelkom pričakovano ni zadovoljen.

Donald Trump v Južni Koreji

(Foto: AP)

"Banonnu se je zmešalo." Tako pravi ameriški predsednik Donald Trump, potem ko se je v eksplozivni novi knjigi z naslovom Ogenj in bes: Znotraj Trumpove Bele hiše, ki jo je spisal novinar Michael Wolff, pojavilo več škandaloznih trditev nekdanjega Trumpovega glavnega stratega. Kaj torej prinaša knjiga?

Trump ni nikoli zares verjel, da bo novembra 2016 zmagal na volitvah in postal predsednik ZDA, so novinarju razkrili viri. Trdi tudi, da je prva dama Melania Trump ob novici o zmagi jokala, a ne od sreče.

Wolff trdi, da se v Trumpovi kampanji niso preveč obremenjevali z etičnimi vprašanji ali kršitvami zakonov, saj niso nikoli pričakovali, da bodo zmagali. V skladu z ameriško demokratično politično tradicijo se s poražencem volitev pač nihče več ne ukvarja.

"Kmalu po osmi uri zvečer na volilno noč, ko je začelo kazati, da lahko Trump dejansko zmaga, je njegov sin Donald mlajši povedal prijateljem, da oče deluje, kot da je videl duha. Melania je jokala, vendar ne od sreče," med drugim piše Wolff.

Trump naj bi se pripravljal, kako bo svoj volilni poraz spremenil v veliko slavo in pomagal svojim otrokom, da postanejo mednarodne zvezde.

Bannon je Wolffu povedal, da se je v eni uri, potem ko se je zavedel, da bo res zmagal, zgodila velika preobrazba. Najprej Trump ni mogel verjeti, nato je prebledel, na koncu pa je samega sebe prepričal, da si je zmago zaslužil in da je povsem sposoben opravljati delo predsednika ZDA.

Trump sicer menda po zmagi ni vedel niti tega, kdo je nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa John Boehner. Pokojni šef televizije Fox News Roger Ailes je Trumpu predlagal, naj za šefa svojega kabineta vzame "pesjana", ki pozna Washington, in predlagal Boehnerja, Trump pa naj bi vprašal, kdo to je.

Trump naj bi hotel na ta položaj imenovati svojega zeta Jareda Kushnerja, a ga je konservativna komentatorka, sicer znana po zmerjanju in žalitvah, Ann Coulter podučila, da tako enostavno ne gre. Trump se je nato odločil za Reinca Priebusa, a ga je obenem nemudoma spodkopal, ko mu je ob bok postavil Bannona.

Priebusa naj bi že pred prevzemom položaja opozorili, da ne bo enostavno. "V eni uri pogovora s predsednikom boš moral poslušati 54 minut ene in iste zgodbe in boš moral vskočiti s svojo temo, kadarkoli boš mogel," navaja Wolff nasvet nekega Trumpovega sodelavca Priebusu.

Wolffova knjiga je sicer polna sočnih podrobnosti, vsebuje pa tudi zloveščo napoved predčasnega konca Trumpove vladavine. Bannon, ki je Trumpovo odpustitev direktorja FBI Jamesa Comeyja označil za največjo politično napako stoletja, je namreč namignil, da bo posebni tožilec Robert Mueller povozil Trumpovega sina Donalda mlajšega.

Bannon naj bi namreč verjel, da se Muellerjeva preiskava ruske afere osredotoča na pranje denarja iz Trumpovih poslov po svetu in Donald mlajši naj bi imel pri tem veliko masla na glavi. Bannon naj bi se prav tako norčeval iz Trumpa mlajšega, ker je sprejel sestanek z rusko pravnico in drugimi v Trumpovi stolpnici, saj je upal na "umazanijo" o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

"Četudi si si zamišljal, da to ni izdajalsko ali nedomoljubno početje ali hudo sranje - osebno mislim, da je bilo vse to skupaj -, bi moral nemudoma poklicati FBI. Ampak to so bili možgani, ki so jih premogli," naj bi povedal Bannon, ki ga je Trump sicer lani odpustil iz Bele hiše.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 45
The Venus project 04.01.2018 18:06:20
Hollywoodski igralec, tako kot Reagan
Več komentarjev