Kim Džong Un navdušen nad poročilom sestre, Južno Korejo označil za impresivno in se ji zahvalil

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je Južno Korejo pohvalil kot "zelo impresivno", poročajo severnokorejski državni mediji. Kima je očitno navdušilo poročilo delegacije na čelu z njegovo sestro, ki se vrnila z zgodovinskega obiska v južni sosedi, in naj bi zdaj želel še nadgraditi otoplitev odnosov s Seulom.

Severnokorejsko delegacijo na olimpijskih igrah v južnokorejskem Pjongčangu so sestavljali Kimova sestra Kim Jo Džong in drugi visoki člani režima. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se je z njimi sešel po vrnitvi v ponedeljek.

Potem ko so mu poročali o obisku, je po navedbah državne tiskovne komisije KCNA Kim "izrazil zadovoljstvo" in se Seulu zahvalil. Kot "zelo impresivne" je ocenil tiste poteze južne sosede, ki so "dale posebno prioriteto" obisku predstavnikov Severne Koreje.

Zimske olimpijske igre, ki jih gosti Južna Koreja, so spodbudile enega redkih trenutkov otoplitve na Korejskem polotoku, potem ko so bile napetosti zaradi raketnih in jedrskih ambicij Pjongjanga več mesecev izredno velike.

Kim je namreč v novoletnem nagovoru po mesecih zavračanja južnokorejskih povabil na olimpijske igre naredil popoln preobrat in napovedal udeležbo na igrah. Poleg športnikov je nato v Pjongčang poslal skupino navijačic in umetnikov ter visoko diplomatsko delegacijo, na čelu s sestro, po ocenah poznavalcev eno njegovih najtesnejših zaupnic. Ta je tako postala prva članica severnokorejske vladajoče dinastije, ki je po vojni na Korejskem polotoku obiskala južno sosedo.

Med obiskom se je med drugim večkrat rokovala z južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom in mu predala bratovo osebno sporočilo – povabilo na čimprejšnji obisk v Pjongjang. Skupaj sta si tudi ogledala hokejsko tekmo združene korejske ekipe.

Kim naj bi zdaj želel graditi na tem "toplem ozračju sprave in dialoga". Podrobno naj bi predstavil svojo vizijo "usmeritve izboljšanja odnosov med severom in jugom ter dal pomembna navodila (...) za sprejetje praktičnih ukrepov za to".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 119
 
flojdi 14.02.2018 16:23:03
.lušna slikca. od strani , kerekol, bi bila še zanimivejša
Več komentarjev