Macron bi bageto uvrstil na seznam svetovne dediščine

Slastno bageto s hrustljavo skorjo in mehko sredico Franciji po besedah predsednika Emmanuela Macrona zavida ves svet, zato bi jo bilo treba uvrstiti na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Potem ko so na ta seznam decembra vpisali pripravo pice na neapeljski način, se sprašuje, zakaj to ne bi bilo možno tudi za francosko štruco.

Francoske bagete

Francija razmišlja, da bi po vzoru Italije, bageto uvrstila na Unescov seznam kulturne dediščine. (Foto: iStock)

Bageta je po mnenju francoskega predsednika Emmanuela Macrona prav tako dragocena kot neapeljska pica. "Moramo ohraniti njeno izvrstnost in našo spretnost njene izdelave, zato bi jo bilo treba dati na seznam svetovne dediščine," je v petek za Europe1 povedal Macron. "Bageta je del francoskega vsakdana in ima tu posebno zgodovino," je dodal.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) na seznam svetovne dediščine poleg kulturnih spomenikov uvršča tudi tradicije, običaje in hrano. Za uvrstitev na seznam morajo tradicije in običaji izpolnjevati vrsto kriterijev. Med drugim morajo prispevati k širjenju znanja o nesnovni kulturni dediščini in spodbujanju zavesti o njenem pomenu.

Decembra se je na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine uvrstila priprava pice na neapeljski način. Združenje neapeljskih picopekov je določilo zelo posebne smernice za avtentičnost neapeljske pice, vključno z obveznimi sestavinami za pico in tehniko peke.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 9
 
Dinho8O 13.01.2018 22:20:43
Cimprej temboljse...hrvati so ves cas na prezi :)
Več komentarjev