FOTO in VIDEO: Na Dunaju proti vladi protestiralo več deset tisoč ljudi: 'Naše države ne bodo zavzeli fašisti'

Na ulicah Dunaja se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti novi desni avstrijski vladi. Očitajo ji rasistične, skrajno desne in neofašistične težnje. Protest je minil mirno, za varnost je skrbelo okoli tisoč policistov.

Fotogalerija (9)

  • protest proti vladi na Dunaju
  • protest proti vladi na Dunaju
  • protest proti vladi na Dunaju
  • protest proti vladi na Dunaju - 1
  • protest proti vladi na Dunaju - 2
  • protest proti vladi na Dunaju - 3
  • protest proti vladi na Dunaju - 4
  • protest proti vladi na Dunaju - 5
  • protest proti vladi na Dunaju - 6

Na ulicah Dunaja se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti novi desni avstrijski vladi. Organizatorji protesta vladi, ki jo sestavljajo konservativna ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Sebastiana Kurza in skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) očitajo rasistične, skrajno desne in neofašistične težnje.

Po ocenah policije se je na ulicah zbralo kakšnih 20.000 ljudi, organizatorji govorijo celo o 70.000 udeležencih. Protestni pohod po ulici Mariahilfer Strasse v središče avstrijske prestolnice, ki se je končal okoli 18. ure na trgu Heldenplatz, je potekal mirno.

"Natančno število udeležencev protestov je težko oceniti, saj je bilo na ulici Mariahilfer Strasse tudi veliko takih, ki so le opazovali ali so šli po nakupih," je dejal tiskovni predstavnik policije Paul Eidenberger. Za varnost ob protestih je skrbelo okoli tisoč policistov.

"Naše države ne bodo zavzeli fašisti," je ob začetku zborovanja poudaril aktivist Platforme za človeško azilno politiko Michael Genner. Poleg omenjene platforme sta k protestom pozvali še združenji Ofenziva proti desnici in Platforma radikalna levica.

Vodja svobodnjakov in podkancler Heinz-Christian Strache je dopoldne na tradicionalnem srečanju stranke ob začetku leta poudaril, da bo vladajoča koalicija ustavila nezakonito priseljevanje v Avstrijo. Ob tem je bil kritičen do odgovornih, ki so bili na oblasti med begunskim valom leta 2015, češ da so popolnoma odpovedali.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 121
 
ONniON 14.01.2018 14:29:21
zgledujte se po višegrajcih slovenci !
Več komentarjev