Marko Kobal nič več direktor družbe NiceHash, ki jo je pred kratkim prizadel hekerski napad

Družba NiceHash, ki jo je pred kratkim prizadel hekerski napad, ima novega direktorja in lastnika. Dosedanjega direktorja Marka Kobala je zamenjal Zdravko Poljaševič. Po vdoru in kraji bitcoinov so sporočili, da so pridobili tuje vlagatelje, s katerim bodo "rudarjem" lahko povrnili ukradena sredstva.

Družba NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem s kriptovalutami in je bila tarča hekerskega napada, ima novega direktorja in lastnika. Dosedanjega direktorja Marka Kobala je prejšnji teden zamenjal Zdravko Poljašević, Kobal pa je s svojo družbo Bitorious tudi izstopil iz lastništva družbe, ki ima novega solastnika – družbo Fleming Digital.

NiceHash, ki je v začetku meseca z računov izgubil okrog 4700 bitcoinov, je bil v času napada v lasti Kobala, ki je prek Bitoriusa obvladoval 45 odstotkov družbe. Njegov solastnik je bil prek družbe H-Bit Martin Škorjanc, sicer oče avtorja in glavnega razvijalca v družbi Matjaža Škorjanca, ki je bil pred leti obsojen zaradi izdelave zlonamernega računalniškega programa za vdor v informacijske sisteme.

Po vdoru in kraji bitcoinov spletna platforma dva tedna ni delovala, prejšnji teden pa so na spletni strani ob ponovnem zagonu navedli, da so pridobili tuje vlagatelje, s katerim bodo "rudarjem" lahko povrnili ukradena sredstva.

Kot je razvidno iz danes objavljenega sklepa na Ajpesu, pa je v družbo 19. decembra lastniško vstopila družba Fleming digital iz Postojne, ki je v 100-odstotni lasti Aljoša Šokića. Fleming Digital je z vložkom 175.000 evrov postal lastnik 35 odstotkov NiceHasha, medtem ko je Škorjančev H-Bit svoj vložek povečal z 275.000 na 325.000 evrov in s tem delež s 55 na 65 odstotkov.

Bitcoin

Družba NiceHash ima novega direktorja. (Foto: Thinkstock)

'V ozadju niso bili finančni interesi, pač pa škodovanje platformi'

Njihov sistem je bil napaden 6. decembra, ko so jim odtujili vse bitcoine na računu, ki so bili v času kraje vredni približno 56 milijonov evrov. Preiskava napada še poteka, pri tem pa avtorji slovenske družbe sodelujejo s preiskovalci in forenziki. Po napadu so okrepili tudi varnostne ukrepe.

Avtor in glavni razvijalec sistema v družbi NiceHash Matjaž Škorjanc je po hekerskem vdoru dejal, da v ozadju napada najbrž niso bili finančni interesi, ampak škodovanje platformi. Po njegovem mnenju je bil ta napad eden največjih in najbolj sofisticiranih hekerskih napadov v kriptosvetu vseh časov.

Kriptovalute je mogoče kupiti v menjalnicah ali si jih prislužiti z delom, najpogosteje rudarjenjem kriptovalut. Rudarjenje kriptovalut je, poenostavljeno povedano, odkrivanje novih kovancev. Uporabniki si namreč kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo v seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov oz. blockchain.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 54
 
Kubik 14.01.2018 13:52:57
Ja nekaj jih bo kupilo bitosle!
Več komentarjev