Medzvezdni obiskovalec iz organske snovi in vode?

Nenavadni medzvezdni asteroid 'Oumuamua, ki so ga v našem Osončju zaznali 19. oktobra, vendarle ni bil zgolj navaden kamen, kot so sprva predvidevali. Nove ugotovitve kažejo, da je predmet sestavljen iz debele plasti organske snovi, v notranjosti pa bi bil lahko led.

Asteroid `Oumuamua

Znanstveniki se še vedno ukvarjajo z medzvezdnim obiskovalcem, ki so ga v našem Osončju zaznali 19. oktobra. (Foto: ESO/M. Kornmesser)

Natančnejša analiza podatkov, ki so jih zbrali o asteroidu 'Oumuamua, je pokazala, da bi lahko ta v notranjosti vseboval vodo z drugega solarnega sistema. Leteči predmet sicer ni pustil nobenih sledi, ko se je približal našemu Soncu, kar se po navadi zgodi, če mimo prileti objekt, ki vsebuje zamrznjeno vodo. Zato so bili sprva prepričani, da je podolgovati medzvezdni obiskovalec zgolj navaden kamen

Toda zadnje ugotovitve kažejo, da je leteči predmet sestavljen iz debele organske plasti, ki bi v notranjosti lahko zadrževala zmrznjeno vodo. 

Astronomi iz iniciative Breakthrough Listen so do teh ugotovitev prišli z uporabo podatkov iz radijskega teleskopa, s katerim so lovili morebitne radijske signale z asteroida 'Oumuamua. Prve analize teh podatkov so sicer pokazale, da gre za predmet naravnega izvora. 

Preučili so tudi meritve, ki so pokazale, kako 'Oumuamua odbija svetlobo sonca, in ugotovili, da se vede podobno kot ledeni objekti iz našega sončnega sistema, ki so prekriti s suho skorjo. "Ko se je predmet približal Soncu, bi lahko površje doseglo tudi okoli 300 stopinj Celzija. Pol metra ali več pod površjem objekta pa bi se led lahko ohranil," je za BBC dejal Alan Fitzsimmons.

Njihove meritve nakazujejo, da je bil predmet več milijonov let izpostavljen kozmičnim žarkom, ki so ustvarili izolativno zaščitno plast, ta naj bi bila sicer iz ogljika in bi lahko zaščitila ledeno notranjost. Zaradi procesa obsevanja je asteroid dobil rdečkasto barvo, podobno tisti, ki jo imajo objekti, ki so jih naši znanstveniki v preteklosti zaznali na obrobju našega Osončja. 

Znanstvenike sicer še vedno bega oblika vesoljskega predmeta, ta je namreč vsaj 10-krat daljši od svoje širine. To razmerje je povsem drugačno od katerega koli asteroida ali kometa, ki so jih znanstveniki do zdaj opazovali v našem Osončju. Prav tako še vedno ni povsem znana velikost medzvezdnega obiskovalca, a predvidevajo, da je dolg najmanj 400 metrov. "Ne poznamo njegove mase, tako da bi bil lahko zelo občutljiv, z relativno majhno gostoto," je dodal Fitzsimmons. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
PorednaSliva 22.12.2017 14:10:32
vesoljski falus
Boryy 22.12.2017 21:13:17
DA Silva, to je. Res si poredna!
Racio 22.12.2017 21:20:18
Boryy, je zemlja zate še vedno ploščata?
Več komentarjev