SpaceX tokrat v nebo z že uporabljenima Dragonom in Falconom 9

Uspešen je bil tudi pristanek

Še nikoli doslej SpaceX ni v vesolje poletel istočasno z obema že uporabljenima stopnjama. Prva stopnja Falcona 9 je prvič v nebo poletela julija letos, kapsula Dragon pa je prvič na postajo prispela leta 2015. 

SpaceX je imel ta teden kar nekaj težav, saj je dvakrat prestavil polet Falcona 9, ki je v nebo ponesel tovor za Mednarodno vesoljsko postajo. Najprej so polet načrtovali v torek, a so ga prestavili za en dan, da so znova preverili sisteme, nato so polet prestavili na danes, ker so v sistemu za gorivo odkrili delce. 

V tretje gre očitno rado, saj raketa s plovilom Dragon uspešno poletela, prva stopnja je tudi uspešno pristala. Dragon pa je z opremo za astronavte na poti do postaje, do katere bo predvidoma prispel v nedeljo. 

Polet je poseben zato, ker sta tokratna prva stopnja kot Dragon že bila v vesolju. Še nikoli doslej SpaceX ni v vesolje poletel istočasno z obema že uporabljenima stopnjama.

Torej, je Elon Musk s tem poletom še korak dlje do cilja popolne ponovne uporabe tako raket kot tovornih kapsul. Prva stopnja je prvič v nebo poletela julija letos, kapsula pa je prvič na postajo prispela leta 2015. 

Poleg tega je tokrat raketa vzletela s kompleksa za vzlete 40 na Cape Canaveralu, ki je bil poškodovan v eksploziji septembra 2016, ko je eksplodirala raketa, s tem pa je bil uničen tudi dragoceni tovor (Facebookov satelit za zagotavljanje dostopa do interneta).

Po tem so vzletišče ne le popravili, ampak tudi občutno izboljšali, so pojasnili. 

 

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2
 
appollyon 18.12.2017 11:59:42
Perfektni vzlet in nato pristanek. Poezija.
Več komentarjev