Tudi Rusom se zgodi: satelit so izgubili zaradi napačnih koordinat

Prejšnji mesec so Rusi izgubili stik z novim vremenskim satelitom. Namestnik ruskega premierja Dmitij Rogozin je zdaj pojasnil, kaj se je pravzaprav zgodilo. Zaradi človeške napake je imela raketa vnesene napačne koordinate. Namesto koordinat za kozmodrom Vostočnij je imela raketa koordinate za Bajkonur.

Sojuz s satelitom Meteor M

Sojoz s satelitom Meteor M (Foto: AP)

Namestnik ruskega premierja Dmitij Rogozin je priznal rahlo nerodno resnico, zakaj so prejšnji mesec izgubili okoli 40 milijonov evrov vreden satelit. Ruska vesoljska agencija je namreč izgubila stik z vremenskim satelitom Meteor M, potem ko so ga izstrelili iz novega kozmodroma Vostočnij na ruskem skrajnem vzhodu. 

Rogozin je za televizijo Rossija 24 priznal, da se je zgodila človeška napaka, in sicer raketo s satelitom so opremili z napačnimi koordinatami. Vnesli so namreč koordinate, ki bi bile pravilne, če bi raketa poletela iz vzletišča Bajkonur v Kazahstanu, iz katerega denimo letijo Sojuzi s človeško posadko, namenjeno na Mednarodno vesoljsko postajo. 

Raketa bi sicer v nebo morala ponesti tudi 18 drugih manjših satelitov za znanstvene in komercialne namene iz Rusije, Norveške, Švedske, ZDA, Japonske, Kanade in Nemčije. 

Kozmodrom Vostočnij so odprli aprila lani z velikimi zamudami in ogromnim povečanjem proračuna za izgradnjo. Tudi že pri krstnem poletu se je zapletlo, saj prvi dan raketa zaradi tehnične napake ni vzletela, ampak šele dan pozneje. Nerodno je bilo predvsem, ker so za odprtje pripravili poseben dogodek, ki se ga je udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 17
 
appollyon 05.01.2018 11:03:33
Ja in sedaj naj verjamemo ruskim politikom. Po moje so vtirili se en vohunski satelit.
Več komentarjev