Umrl je astronavt John Young, ki je kar šestkrat poletel v vesolje, med drugim je stal na Luni 

Umrl je ameriški astronavt John Young, star je bil 87 let. V bogati karieri je kar šestkrat poletel v vesolje, med drugimi je poveljeval na krstnem poletu prvega Nasinega raketoplana Columbia. Znan je bil tudi po tem, da je na vesoljski polet pretihotapil sendvič z govedino, ki je bil darilo za kolega. 

John Young in Robert Crippen

John Young (levo) in Robert Crippen z modelom raketoplana. (Foto: AP)

Umrl je ameriški astronavt John Young, ki je dvakrat letel do Lune, po njej tudi hodil in je poveljeval prvi misiji raketoplanov. Star je bil 87 let, je sporočila Nasa. Young je bil edini, ki je letel v programih Gemini, Apollo in raketoplani (space shuttle). V vesolje je poletel kar šestkrat. 

Znan je bil tudi po tem, da je na vesoljski polet pretihotapil sendvič z govedino, ki je bil darilo za kolega. 

Young se je upokojil po 42 letih leta 2004. Umrl pa je zaradi zapletov pri pljučnici, so še pojasnili pri Nasi. 

Young je proti Luni poletel z Apollom 10 le dva meseca pred legendarnim Apollom 11. Ekipa Apolla 10 je testirala modul za pristajanje v lunini orbiti, ne da bi z njim dejansko pristala. Young je pozneje, in sicer leta 1972, tudi sam hodil po našem naravnem satelitu, ko je bil poveljnik na misiji Apollo 16. Tako je bil deveti od 12 ljudi, ki so kdaj koli stopili na Luno. 

John Young

John Young je bil eden izmed 12 ljudi, ki so stopili na Luno. (Foto: AP)

Leta 1981 je Young poveljeval na krstnem poletu prvega Nasinega raketoplana Columbia. Čez dve leti je postal prva oseba, ki je v vesolje poletela šestkrat, saj je takrat poveljeval na Columbii na prvi misiji Spacelab.

To je bila tudi njegova zadnja pot v vesolje, moral bi sicer še enkrat poleteti leta 1986, a so bile takrat misije preklicane po tragični eksploziji raketoplana Challenger. 
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 185
ni_mi_vse_eno 11.01.2018 22:52:50
Baje so pri snemanju imeli probleme s studijskimi lučmi, ker niso bile dobro pritrjene. Glej: Secret Nasa - Real Footage!
frako 12.01.2018 16:21:11
Ti dej mi sam neki povej, k so letel na luno je veliko osnovnih in srednjih šol dalo nalogo učencem da sledijo kapsuli s pomočjo radijskih valov, kako jim je poleg rusou ratalo še vse te osnovne in srednje šole pretentat?
gozdar1 13.01.2018 10:46:54
Lučmi po imenu sonce , mesec, zemlja,..
macro 15.01.2018 13:15:14
Frako ima prav.. To je bilo istega leta, ko so po radiu predvajali zgodbo H.G. Wellsa Mars napada, pa se je polovici folka ftrgalo, ker je mislilo, da je res.
frako 15.01.2018 16:47:45
jst sm mislu o tem, da se da objektom ki oddajajo signale kot so radijski valovi zlahka sledit, nekatere osnovne šole so sledile kapsuli tja in nazaj.
Več komentarjev