Devetošolec zbolel za oslovskim kašljem. Lani prijavljenih 206 primerov okužb

Čeprav se v Sloveniji proti oslovskemu kašlju cepimo že od leta 1959, pa se še vedno dogaja, da imamo posamezne primere vsako leto. Tudi epidemije niso redkost. Imunost po cepljenju oziroma preboleli bolezni namreč ni dolgotrajna. Po podatkih NIJZ je bilo lani prijavljenih 206 primerov oslovskega kašlja.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Na Osnovi šoli Trnovo v Ljubljani je učenec devetega razreda zbolel za oslovskim kašljem. Šola je že obvestila preostale starše otrok, ki hodijo na to šolo. Prav tako so starše obvestili o ukrepih, ki jih bodo izpeljali v šoli. Med njimi so temeljitejše čiščenje vseh površin, pogostejše umivanje rok in številni drugi. Sicer oslovski kašelj ni nekaj neobičajnega, saj se določeni primeri pojavljajo vsako leto, nimamo pa pogostih epidemij. Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Tatjana Mrvič je dodala, da letos še niso sprejeli nobenega otroka z oslovskim kašljem.

Mrvičeva je dodala, da pri nas za oslovskim kašljem zbolijo običajno mlade odrasle osebe, tudi najstniki. Od uvedbe drugega odmerka cepiva pa praviloma ne zbolijo starejši od 10 let. Pogostejši je med otroci, starimi od šest do 10 let, saj v tem času odmerek cepiva že popušča. Pri odraslih in šolarjih bolezen ni tako problematična, razen če gre za nosečnico ali osebo, ki ima srčno-žilno obolenje, je dejala.

V letu 2016 je bilo sicer prijavljenih 127 primerov oslovskega kašlja, so sporočili z NIJZ, kjer dodajajo, da število prijavljenih primerov iz leta v leto zelo niha. Tako je bilo lani primerov že več, in sicer 206. Največ v Ljubljani (105), Kranju (31), Novi Gorici (27) in Novemu mestu (15).

Kašelj

Najučinkovitejši način preprečevanja oslovskega kašlja je vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti. (Foto: iStock)

Oslovski kašelj je bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, lahko imajo epizode kašlja, ki trajajo 4 do 8 tednov. Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke.

Cepljenje že od leta 1959

Oslovski kašelj je še vedno pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev. Najpogostejša od zapletov je bakterijska pljučnica, ki ima tudi najvišjo smrtnost.

V Sloveniji smo pričeli s cepljenjem proti oslovskemu kašlju leta 1959. Na ta način smo močno zmanjšali obolevanje za to boleznijo, vendar se v zadnjih letih ponovno pojavljajo epidemije oslovskega kašlja med šolskimi otroki, ker imunost po cepljenju oziroma preboleli bolezni ni dolgotrajna.

Oslovski kašelj se prenaša s človeka na človeka s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju, tudi posredno prek okuženih predmetov. V začetku bolezni so simptomi podobni navadnemu prehladu - pojavi se izcedek iz nosu in oči, rahlo povišana telesna temperatura, občasno tudi blag kašelj. Nato se prične kašelj postopoma stopnjevati in pojavijo se značilni napadi kašlja, katerim sledi nenaden globok vdih, ki ga spremlja značilen zvok, podoben riganju. Bolnik lahko pomodri, ker zaradi kašlja ne dobi dovolj kisika. Napadom, ki so najpogostejši ponoči, lahko sledita bruhanje in utrujenost, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz).

Bolezen se zdravi z antibiotikom, ki zmanjša intenzivnost bolezni, hkrati pa zmanjša možnost prenosa bakterije na druge. Pri zdravljenju je pomembno tudi zadostno uživanje tekočine za preprečitev dehidracije.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 43
SLO-SURVIVAL 08.01.2018 23:10:02
še malo in spet boste pisali o ptičji gripi kajne? ko se ošpice malo poležejo?
mattu 09.01.2018 08:18:59
Ti nimaš niti 50set pik
SLO-SURVIVAL 09.01.2018 10:13:33
navadne ovčke se gredo pa cepit kajne....
Več komentarjev