Otroci, ki najmanj enkrat tedensko uživajo ribe, imajo višji inteligenčni kvocient

Redno uživanje rib pri otrocih vpliva na višji inteligenčni kvocient, izboljša pa tudi kakovost spanja, kaže najnovejša študija, v kateri je sodelovalo več kot 500 otrok. A uživanje rib je pri najmlajših treba uvesti postopoma. Če je riba brez kosti in se jo na drobno naseklja, jo lahko otrok začne uživati nekje pri 2. letu starosti, izpostavljajo strokovnjaki.

Otroci, ki najmanj enkrat tedensko uživajo ribe, v povprečju na testiranjih inteligenčnega kvocienta (IQ) dosegajo višje rezultate kot otroci, ki rib ne uživajo, ali jih uživajo redkeje, kaže študija, ki so jo pretekli mesec objavili v znanstveni reviji Scientific Reports in jo povzema CNN.

Riba na krožniku

Družine, ki so ribe uživale najmanj enkrat tedensko, so 'poročale' o kakovostnejšem spancu otrok. (Foto: Thinkstock)

Študija, ki je potekala pod okriljem Univerze v Pensilvaniji, je namreč pokazala povezavo med omega-3 maščobnimi kislinami, ki jih najdemo v številnih vrstah rib (denimo v lososu, sardinah in tuni) in višjim inteligenčnim kvocientom. Redno uživanje rib pa prav tako izboljša kakovost spanca.

A uživanje rib je pri najmlajših potrebno uvesti postopoma, pojasnjujejo strokovnjaki. "V kolikor je riba brez kosti in se jo na drobno naseklja, jo lahko otrok prične uživati nekje pri 2. letu starosti," ponazarja Jennifer Pinto-Martin, soavtorica omenjene študije.

Študija je zajela več kot 500 kitajskih otrok, starih od devet do 11 let. Otroci so sprva morali izpolniti vprašalnik o tem, kolikokrat so v mesecu pred tem uživali ribe, pri čemer so imeli možnost odgovorov od "nikoli" do "vsaj enkrat na teden". V nadaljevanju raziskave, ko so dopolnili starost 12 let, pa so reševali tudi IQ teste. 

Rezultati testiranj so nato pokazali, da so otroci, ki so ribe uživali najmanj enkrat tedensko, v povprečju dosegli 4,8 več točk od tistih otrok, ki so pred tem dejali, da ribe uživajo le redko ali celo nikoli. Raziskovalci otrok sicer niso spraševali podrobneje o tem, katere ribe so jedli.

So pa znanstveniki v raziskavo prav tako vključili starše. Družine, ki so ribe uživale najmanj enkrat tedensko, so 'poročale' o kakovostnejšem spancu otrok.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 16
 
Pandemia 10.01.2018 13:20:55
spet leta studija so sla za take zadeve. ker meja med inteligentnim in ne je konvencionalna( smo jo mi iz cistega mira dolocili na podlagi sistema-kdor lazje sprejme sistem je pametnejsi) kar pa v naravi ne obstaja. ne obstaja pametnejsa riba od druge ampak bolj izkusena riba. mah nima smisla se poglabljat.
Več komentarjev