'Pogosto pozabljamo, da potrebujemo tudi počitek, čas, ko se ustavimo, sprostimo in zabavamo'

Življenje, v katerem drvimo s polno hitrostjo, nam jemlje bistvo obstoja: biti človek in ne stroj. Zato je vsaka minuta pomembna, pravi ambasadorka akcije Ustavi se! Da bi opozorili na problem izgorelosti kot posledice stresnega dela ali težavnih odnosov, so junija začeli z akcijo, s katero so v dobrem mesecu dni 'nabrali' že več kot 450.000 simbolično podarjenih minut.

Zavod Med.Over.net na simbolni ravni zbira minute, ki jih lahko podarite s klikom na spletnem mestu projekta Ustavi.se, z objavo na družbenih omrežjih, ki je označena z #ustavi se ali s sodelovanjem pri ostalih aktivnostih, ki potekajo v okviru akcije.

Od začetka junija poteka akcija Ustavi se!, s katero na Zavodu MedOver.net opozarjajo na problem izgorelosti v sodobni družbi. V akciji na simbolni ravni zbirajo minute in v dobrem mesecu dni so zbrali že 450.682 minut, kar je približno petina do ciljnih 2.065.895. Toliko je bilo Slovencev 1. januarja letos in prav toliko minut nameravajo zbrati do 29. septembra. 

"Akcija Ustavi se! se počasi pričenja vpletati v vse pore družbe, postaja sinonim za razmislek, kaj si želimo in kako bomo svoje želje tudi uresničili. Ljudje se zavedamo, da si sami krojimo svojo pot, a včasih nas tok življenja odnese v nesluteno smer, ne da bi se tega sploh zavedali. Sporočilo akcije Ustavi se! je, da za spremembe nikoli ni prepozno. Če se ustavimo danes, bomo s tem vplivali na boljši jutri. To nam dokazujejo tudi zgodbe življenja, ki jih vsak dan prejemamo od ljudi," je povedala Anja Vogrič, soustvarjalka akcije in povezovalka zgodb.

Ambasadorka akcije in Jungian Coaching strokovnjakinja Jasna Knez pa je povzela smisel akcije: "Ustaviti se, pravzaprav pomeni slišati sebe. Reči 'stop' balastu. Si dovoliti, da otrok v nas spregovori na glas. Nam pove, kaj čuti in kaj potrebuje, tukaj in zdaj. Življenje, v katerem drvimo s polno hitrostjo nam namreč jemlje bistvo našega obstoja. Biti človek in ne stroj. Zato je vsaka minuta pomembna." 

Generacije

Spletna akcija 'Ustavi se!' simbolično zbira minute za počitek in opozarja na izgorevanje. (Foto: Thinkstock)

Akcija opozarja na problematiko izgorelosti preobremenjene družbe

Raziskovalci so izgorelost v preteklosti povezovali predvsem s poklicnimi preobremenitvami, pretežno značilnimi za ljudi, ki svoje osebno življenje podrejajo delu. Prve študije so sicer opravili predvsem na poklicnih skupinah, ki so vezane na nudenje pomoči ljudem, kasnejše študije pa so pokazale, da so ogroženi prav vsi poklici. Še več, raziskave poudarjajo, da lahko pride do sindroma izgorelosti tudi zaradi neustreznih, izčrpavajočih odnosov na drugih področjih in ne samo na delovnem mestu.

Dandanes, ko dajemo velik poudarek na učinkovitost, produktivnost in delovanje, pogosto pozabljamo, da potrebujemo tudi počitek, čas, ko se ustavimo, sprostimo in zabavamo.

Do t.i. 'domače' izgorelosti lahko privedejo neizpolnjeni partnerski odnosi, pretirana skrb za otroke, ostarele in bolne starše ali preobsežne gospodinjske preobremenitve. "Dandanes, ko dajemo velik poudarek na učinkovitost, produktivnost in delovanje, pogosto pozabljamo, da potrebujemo tudi počitek, čas, ko se ustavimo, sprostimo in zabavamo," je pojasnila Daniela Fiket, psihiatrinja in moderatorka foruma Psihiatrija na Med.Over.net. "Izgorelost je stanje telesne, duševne in čustvene izčrpanosti, ki nam onemogoča normalno delovanje na različnih področjih. Prvi znak izgorevanja je izčrpanost, ki ne izzveni po dobrem spancu, hkrati pa se nam lahko pojavi vrsta različnih psihičnih in telesnih simptomov, kot so tesnoba, depresija, nespečnost, nemir, telesne bolečine in drugo. Pomembno je, da izgorelost pravočasno prepoznamo, saj samo na ta način lahko ukrepamo," še dodaja Fiketova.

Odmevni akciji sta se pridružila tudi podjetji Mercator in Perutnina Ptuj. Prvi so se zavzeli za dobrodelnost, medgeneracijsko povezovanje ter ravnotežje med prostim časom in vsakodnevnimi obveznostmi, veliko aktivnosti so izpeljali tudi v domovih za ostarele občane. Perutnina Ptuj je svoje aktivnosti osredotočila na otroke in mladino. Članom Društva prijateljev mladine Ptuj so po končani akciji obljubili piknik z zabavnim druženjem, saj želijo, da bi se ljudje ustavili ter si vzeli čas za družino. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2
 
Jožajoža 16.07.2017 22:28:48
ne vem, zakaj se s takimi bedarijami utrujate. vsak pismen in nepismen slovenec ima pravico do nedela in pravico do socialnih transferjev, ker se odloči ,da ne bo več delal. in država slovenska ga preživlja do konca njegovih dni. in to zato, ker slovenec niti po ustavi nima napisane nobeneDOLŽNOSTI.
Več komentarjev