Peterhansel po trku s skalo v peklenski etapi na jugu Bolivije izgubil vodstvo, Marčiču nadmorska višina dobro dene

Maratonska etapa La Paz-Uyuni, na kateri pomoč servisnih ekip ni bila dovoljena, se preveša v najtežjo letošnjo etapo. Načeti stroji od včerajšnjih 727 kilometrov in utrujeni dirkači od noči na skoraj 4000 metrih nadmorske višine se danes spopadajo s skoraj 500 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo, in to na višini med 3800 in 4800 metri. Slovenec Simon Marčič je etapo končal na 62. mestu.

Najmanj zadovoljen je prvi favorit za končno zmago Stephane Peterhansel, ki se mu je že nasmihala rekordna 14. zmaga, a je včeraj med izogibanjem štirikolesniku zadel skalo in popolnoma uničil zadnje vzmetenje in prenose na peugeotu. S pomočjo junaškega žrtvovanja moštvenega sotekmovalca Cyrila Despresa mu je sicer uspelo popraviti vozilo in nadaljevati, a zdi se, da je slabi dve tako pridobljeni uri zaostanka za vodilnim Carlosom Sainzem nemogoče nadoknaditi. Čeprav je do cilja še več kot 4000 kilometrov in je zato seveda še vse mogoče. Pred Peterhansla (skupno ima uro in 20 minut zaostanka) se je uspelo vriniti še Naserju Al Atijahu (ura in 11 minut zaostanka).

Ostra bitka v konkurenci motoristov, Marčič etapo končal na 62. mestu
Pri motoristih pa bo, kot kaže, bitka do zadnjega diha. Prve tri po več kot 4000 kilometrih dirkanja loči manj kot pet minut. Na vrhu je Adrien van Bevern z yamaho, pred Hondinima dirkačema Kevinom Benavidesom in Joanom Barredo Bortom. Edini slovenski predstavnik na Dakarju 2018 Simon Marčič je v mestoma tudi blatnih razmerah med La Pazom in Uyunijem postavil 62. čas.

Simon Marčič Dakar

Marčiču visoka nadmorska višina ustreza, zato upa, da bo tu pridobil še kakšno mesto. (Foto: Rally Zone)

Njemu in dirkačem v razredu Originals, ki dirkajo brez mehanikov, se je nocoj edinim smejalo, ko so gledali, kako so se tudi tovarniški dirkači v cilju namesto počitka in masaže morali lotiti popravila svojega dirkalnika. Simon tudi dobro prenaša višino, v nasprotju z nekaterimi dirkači, ki nad 4000 metri tudi bruhajo, tako da upa, da bo lahko v prihodnjih dneh, ko se dirka ne bo spustila pod 3500 metrov, to rezultatsko unovčil.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 4
 
selecao 14.01.2018 13:11:50
Vau, kakšen uspeh 62. mesto, mu pa nadmorska višina res dobro dene. Nehajte se že norca delat, pa po pravici povejte, da gre za turistično - avanturistično ekspedicijo POP TV, na čelu, katere je novinar Stropnik. Tega Marčiča imate samo za Ostržka, oz. za Kalimerota, da tam po Južni AmerikI lahko afne guncate.
Več komentarjev