V Dresdnu ekipni slovenski uspeh, zmagi Falkovi in Pellegrinu, Čebaškova do rezultata kariere

Švedinja Hanna Falk in Italijan Federico Pellegrino sta zmagovalca današnjega sprinta smučarjev tekačev za svetovni pokal v Dresdnu. Ekipni uspeh so dosegli tudi Slovenci, saj sta se Alenka Čebašek in Vesna Fabjan prebili v polfinale, kar šesterica pa v zaključne boje.

V Dresdnu so na 1,2 km dolgi progi ob reki Labi dekleta tekla prvič, potem ko je bil prej mestni sprint v Nemčiji mnogo let na sporedu v Düsseldorfu. Tradicionalno mestno tekmo so Nemci zdaj prestavili ob reko Labo, kjer so Slovenke z odliko opravile s kvalifikacijami sprinta v prosti tehniki.

Hanna Falk sprint Dresden

Falkova je izkoristila padec Stine Nilsson. (Foto: AP)

Alenka Čebašek je bila najboljša, sedma, z zaostankom 1,53 sekunde za zmagovalko Hanno Falk. Deveta je bila Nika Razinger, tik za njo je končala izkušena Katja Višnar, ki je med prazniki nekaj dni tudi premagovala bolezen. Zanesljivo se je v izločilne boje prebila tudi četrta Slovenka, Vesna Fabjan, ki je zasedla 21. mesto. Barbara Jezeršek, ki nastopa za Avstralijo, pa je bila 45.

V nadaljevanju sta se v polfinale tekme na Saškem prebili Fabjanova in Čebaškova, medtem ko je bil četrtfinale zadnje dejanje za Razingarjevo in Čebaškovo, ki sta osvojili 22. in 23. mesto. V polfinalu je bila blizu sklepni tekmi Čebaškova, ki je bila kot tretja v svoji skupini prepočasna, da bi se med šesterico zavihtela po času in končala na sedmem mestu. Izkušena Fabjanova ni imela možnosti za finale in bila 12.

Konec manjše krize
"V kvalifikacijah sem bila dobra kot običajno, nato pa mi je res šlo. Smuči so bile dobre, proga je bila ravninska in mislim, da sem se malo tudi pobrala po manjši krizi in res sem lahko vesela današnjega rezultata. Popraviti moram še start, kjer sem slaba in nato iščem položaj za naprej. V četrtfinalu mi je danes na srečo uspelo," je po tekmi povedala Čebaškova, ki je dosegla tudi najboljšo uvrstitev v karieri in priznala, da je imela danes tudi kanček sreče.

"Vesela sem, da je počutje vse boljše, a polfinale še ni bil na ravni, na kateri bi moral biti. Svetla točka pa je, da gre z zdravjem vse na boljše, a v taki konkurenci vedno odločajo podrobnosti in malo mi je zmanjkalo. Zelo pomemben je start, z dobrimi smučmi pa se nato lahko kaj nadoknadi. Moram priznati, da smo danes pred tekmo iskali težišče na smučeh, na žalost pa je bil občutek najslabši prav v polfinalu. Skušala sem se postaviti zadaj in privarčevati nekaj energije za finiš, a ni bilo prave hitrosti, da bi storila ta korak naprej," pa je menila Fabjanova, ki upa, da bodo nastavitve prave že v nedeljo.

Prvič sta se v izločilne boje prebila Janez Lampič in Miha Šimenc. Lampič je zasedel 12. mesto z zaostankom 3,77 za zmagovalcem iz Francije, Lucasom Chanavatom. Na enako dolgi progi kot so tekmovala dekleta, je Šimenc osvojil 24. mesto. S tekmovanjem sta kot edina v kvalifikacijah končala Luka Prosen na 36. in in Miha Dolar na 58. mestu. Oba Slovenca sta se nato poslovila v četrtfinalu, Lampič je bil na koncu 21., Šimenc pa 23.

Poškodba gležnja še nagaja
"Lepo je videti, da sem zraven. Na žalost imam še vedno poškodovan gleženj, a sem se potrudil. Počutil sem se dobro in vesel sem bil, da sem zdržal do konca," je po tekmi povedal Lampič, ki v četrtfinalu tudi ni imel sreče, saj ga je pohodil Francoz, kar ga je močno ustavilo in napad v končnici ni bil več realen.

"Naredil sem napako tam, kjer se proga zoži, saj sem predse spustil tekmovalca in zaostal, nato je pred mano padel še tekmec in sam nisem imel možnosti, da bi se izognil padcu. Malo je bilo smole, malo tudi moje neumnosti, a vesel sem, da sem končno prišel v točke," pa je tekmo opisal Šimenc.

V ženski konkurenci je kot rečeno slavila Falkova pred rojakinjo Majo Dahlquist in Američanko Sophie Caldwell. V finalu so nastopile kar štiri Švedinje, Falkova pa je do zmage prišla lažje tudi zaradi padca favorizirane rojakinje Stine Nilsson. V moški je Pellegrino presenetljivo premagal Norvežana Johannesa Kläba in Francoza Lucasa Chanavata, ki sta stopila na nižji stopnički zmagovalnega odra.

Izidi:

1. Hanna Falk (Šve)
2. Maja Dahlqvist (Šve)
3. Sophie Caldwell (ZDA)
4. Laurien van der Graaff (Švi)
5. Anna Dyvik (Šve)
6. Stina Nilsson (Šve)
7. Alenka Čebašek (Slo)

12. Vesna Fabjan (Slo)
22. Nika Razinger (Slo)
23. Katja Višnar (Slo)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1
MaršalPeter62 13.01.2018 15:13:47
Lepo, lepo naše!!
Več komentarjev